Publicerad den Lämna en kommentar

Bounou före Martinez i ställningen för Ballon d’Or, och argentinaren förklarades som bästa målvakt

I går kväll hölls Ballon d’Or-ceremonin i Paris och tillsammans med fotbollsvärldens största pris kröntes ytterligare sex pristagare.

Guldbollen i damtävlingen vanns av Aitana Bonmati (Barcelona), den bästa unga spelaren var Jude Bellingham (Real Madrid), den bästa anfallaren var Erling Haaland (Manchester City), Billiga Fotbollströjor årets klubb var Manchester City, och Vinnare av Sokratespriset för socialt engagemang var Vinicius Junior.

Men tilldelningen av Jašin-priset för bästa målvakt orsakade mest kontrovers.

I rankingen för Guldbollen var tre målvakter bland de 30 bästa. Yassine Bounou slutade 13:a, Emiliano Martinez 15:a och Andre Onana 23:a.

Naturligtvis förväntade sig alla logiskt att en sådan order skulle ligga i ordningen för priset för bästa målvakt, men så blev det inte.

Martinez utsågs till bästa målvakt, och Bounou tog inte ens andraplatsen. Ederson, som inte ens är bland de 30 bästa på rankingen för Ballon d’Or, tog andraplatsen, medan Bounou är på tredje plats.

Men kontroverserna slutar inte heller där. Onana, som är den 23:e bästa fotbollsspelaren i världen, är inte ens bland de fem bästa målvakterna. Thibaut Courtois slutade fyra och Marc-Andre ter Stegen femma.

Det är klart att Ballon d’Or och Bästa Målvakts röster är separata, men det är ologiskt att någon som får poäng av pressen i racet om den bästa fotbollsspelaren inte är bäst bland målvakter, messi fotbollströja eller i Onanas fall inte även bland de fem bästa.

Eller mer grafiskt: Om någon anser att Bounou är bättre än eller ungefär lika med Messi, Haaland eller Mbappe (och detta hände definitivt under omröstningen), och inte anser honom vara den bästa målvakten i världen, så är det definitivt något fel.

Lämna ett svar