Publicerad den Lämna en kommentar

Slutet på en era när Mbappe drabbas av ett sista PSG-misslyckande

Slutet på en era när Mbappe drabbas av ett sista PSG-misslyckande

Kylian Mbappe skulle ha drömt om att lyfta Champions League-trofén för sin sista europeiska akt som Paris St-Germain-spelare. Verkligheten var väldigt annorlunda.

Istället fick Mbappes sista ögonblick i tävlingen för PSG honom att glida över när han jagade en förlorad sak, mbappé tröja barn en genomgångsboll han aldrig skulle nå, i en match som vid det laget var bortom parisarna.

Slipningen i de sista sekunderna av skadetiden kom när Borussia Dortmunds sammanlagda 2-0 seger var säker och förseglad efter en rejäl defensiv uppvisning full av energisk pressning, hjälpt av en stor del av tur.

Och det var en slip som ger sista ordet i en av de mest nedslående epoker av modern europeisk fotboll – PSG:s stjärnspäckade men misslyckade jakt på Champions League.

”Det här var ovanligt för Kylian Mbappe,” berättade förre Englands försvarare Rio Ferdinand, en Champions League-vinnare med Manchester United 2008, till TNT Sports. ”

”Under hela sin karriär har han tagit steget upp till tallriken, men över de två benen här var han väldigt dämpad.

”Han var inte avgörande, han var inte klinisk.”

När Qatar Sports Investment tog över PSG 2011 blev det största priset i Europa målet, uppbackat av allt mer extravaganta utgifter.

Sedan 2017 har PSG vunnit nästan allt annat möjligt – sex av sju Ligue 1-titlar, tre Coupes de France med en möjlig fjärde till den här säsongen när de möter Lyon i finalen 2024, och den senaste franska ligacupen någonsin.

Men inte Champions League. Faktum är att bara tre gånger sedan 2017 har PSG till och med gått längre än de sexton senaste – och nått finalen under Covid-hitåret 2020, semifinalen säsongen efter, och sedan den här pågående kampanjen.

Detta sparkade upp ett snäpp 2017 med världsrekordförvärvet av Neymar från Barcelona, följt av värvningen av Mbappe ett år senare efter att han kröntes som världscupvinnare med Frankrike.

Sedan, 2021, verkade det som om drömmen var inom beröringsavstånd eftersom den utan tvekan störste genom tiderna, Lionel Messi, skrevs på på en fri transfer. Visst, med en sådan stjärnspäckad första trea, var en första Champions League inom deras räckhåll.

PSG är fortfarande en nivå under eliten. De har förlorat alla fyra benen i sin tvåbenta Champions League-semi i QSI-eran, mot Manchester City 2020-21 och nu Dortmund 2023-24.

Detta misslyckande kommer särskilt att svida, efter att ha misslyckats med att göra mål mot det femte placerade laget i Bundesliga trots att de hade 44 skott på två matcher. Det är det högsta antalet skott ett lag har haft utan att göra mål i en tvåbent Champions League-match sedan Opta-rekorden började 2003-04.

De träffade stolpen sex gånger i matchen, inklusive fyra gånger i andra halvlek i Paris. Warren Zaire-Emery straffades för att ha lyckats slå stående med målet gapande när Mats Hummels pilade in en hög nick för att göra mål för Dortmund kort efter.

Nuno Mendes träffade träverket från distans, innan både Mbappe och Vitinha slog ribban i slutminuterna.

Det är ännu ett exempel på att PSG saknar kvalitet när det betyder mest i Champions League, med deras största namn – Mbappe, i det här fallet – som inte levererar när det gäller.

”Du måste ge Dortmund enorm kredit, mbappe tröja barn de tillät inte Mbappe att få ett mot ett,” sa Ferdinand.

”Men de stora spelarna brukar bara hitta ett ögonblick.”

Det finns några positiva tecken för PSG. De har visat en imponerande kämpaglöd för att till och med komma så långt i Champions League 2023-24, inte minst genom att återhämta sig från en 4-1-skallackning i Newcastle i gruppspelet.

En Mbappe-straff i den 98:e minuten tog en poäng i den omvända matchen mot Magpies, vilket visade sig vara avgörande för att de fick andraplatsen i grupp F, bakom Dortmund men före AC Milan.

De lanserade sedan en anmärkningsvärd comeback i andra etappen för att slå Barcelona i kvartsfinalen, och visade en blandning av silke och stål i bilden av deras manager Luis Enrique.

Han planerar helt klart för framtiden. Med sina 24 år och 157 dagar hade PSG den yngsta startelvan för en Champions League-semifinalmatch sedan Arsenal i sin andra match mot Manchester United 2008-09.

”Jag är glad av det jag såg från mitt lag,” sa Luis Enrique på sin mediakonferens efter matchen. ”En riktig anda. Ett lag som gav allt.

”Supporterna var otroliga. Jag hoppas att vi har den här sammanhållningen framöver. Spelare som svettas för tröjan.”

En ny era är på väg för PSG. Om det kan undvika det förflutnas misslyckanden återstår att se.

Lämna ett svar