Publicerad den Lämna en kommentar

Inför: FC Barcelona – Real Madrid CF

Ett av de mest prestigefyllda mötena i världsfotbollen väntar, kanske det mest prestigefyllda. Den som vinner får inte bara rätten att kalla sig bäst av dessa två kolosser till klubbar, utan får också en rakare väg mot ett ligaguld. Alla som är supportrar till något av lagen vet vad matchen betyder, det behöver inte emfaseras, men här är förutsättningarna inför just denna drabbning.

Så var det dags igen, den mest betydelsefulla matchen står på tur för Xavis mannskap som ser formstarka ut med tre vinster på sina tre senaste matcher.

En av de tre matcherna var Clásicot i Copa Del Rey där Barça gick segrande efter ett självmål från mittbacken Eder Militão. Frågan är bara om katalanerna har det vinnande konceptet från senast nedskrivet, och om man kan följa det receptet på söndag.

Sedan Pedri utgick skadad mot Manchester United har laget i snitt bara gjort ett mål per match, det är relativt få jämfört med en lika lång period innan skadan då snittet låg på det dubbla. Det blir därför tydligt hur viktig den unge kanariern är för Xavis sätt att spela och hur mycket han kommer att saknas på söndag.

Med det sagt går det inte att ta något ifrån defensiven som har sett rekordbra ut denna säsong. Med 25 spelade matcher i ryggen har Marc-André ter Stegen bara fått hämta bollen ur målet i sex av dem, alltså har man hållit 19 nollor. Med det börjar säkerligen tysken blicka upp mot ligarekordet på 26 hållna nollor under en säsong.

Man ställs mot ett Real Madrid som i veckan satte ned foten i Champions League. Inte på ett dominant sätt, utan på ett sätt som pekade på att man var fullt inställda på söndagens match mot FC Barcelona tröja. Mot Liverpool kunde man enkelt spela hem en 1–0-seger och i och med det kliva vidare till kvartsfinal. Detta samtidigt som man mot slutet vilade viktiga kuggar i maskineriet.

I ligan har det, trots att man “bara” ligger på en andraplats, sett ganska bra ut på senare tid. Visst har det funnits matcher mot såväl Real Betis som Atlético Madrid där supportrarna kanske hade önskat se laget ta tre poäng istället för en. Däremot har man faktiskt bara förlorat två gånger i ligaspelet sedan november månad, och har god marginal ned till tredjeplatsen.

Det som fungerat mindre bra för Los Blancos denna säsong är målskyttet. Tidigare har Karim Benzema haft en konstant given pallplats i poängligan, men skador har sett till att hålla fransmannen tillbaka formmässigt. Även inför denna match var det osäkert om Ballon d’or vinnaren skulle komma till spel från start efter ett sent byte mot Liverpool. Däremot kom det under dagen uppgifter om att han sedan dess varit i full träning igen.

Det är trots allt en sexpoängsmatch som väntar på söndag, så som möten dessa två emellan oftast är. Vinner Real Madrid tröja är man bara sex poäng ifrån Barça vilket är mycket lättare att hantera rent psykiskt än att ligga tolv poäng efter som man gör vid vinst för Blaugrana.

Ett Clásico med potential att vara avgörande för hela ligan väntar, en svit måste brytas och vi får se om Xavi har det i sig att motivera laget att bry sig så som han brukade göra.

Lämna ett svar