Publicerad den Lämna en kommentar

La Setmana Blaugrana – v.12: Uefa, registrering & öppna armar

Talangen lägger skorna på hyllan, registreringen av Gavi går knackigt och UEFA blandar sig in i Negreira-fallet. Det och mer därtill i ännu ett svep hos oss på La Setmana Blaugrana.

Häng med!

Siktet på CL

Under tisdagen skulle Champions League spelas och Barça Femení kom in med bra form. Den första matchen någonsin mellan Roma Femminile och FC Barcelona tröja Femení kan ha slutat 0-1, men resultatet i denna pulserande match kunde ha varit helt annorlunda.

Rekordpubliken på 39 454 i en italiensk fotbollsmatch för damer bjöds på en riktig fight, där båda sidor var på topp. Men Barças dominans i första halvlek, krönt av ett mål av Salma Paralluelo, visade sig i slutändan vara tillräckligt, trots sen press från Roma.

Barça ser sig vara nöjda och tar med sig ett mål till returen på hemmaplan den 29 mars.

Reggad eller inte

Under den gångna veckan har Gavis registrering som förstalagsspelare i Barcelona har upphävts av en domstol vilket innebär att han kommer att återgå till sitt tidigare avtal som akademispelare.

Barca hade registrerat tonåringens nya kontrakt i januari och överlämnade honom tröjan med nummer 6 på ryggen, men det kommer nu att ändras efter att det bedömdes att klubben lämnade in papprena för sent.

Gavi kan givetvis fortfarande spela för Barcelona men det ser ut som att han kommer vara tillbaka i sin gamla nr 30-tröja när La Liga återupptas efter landslagsuppehållet.
Situationen innebär också att Barca fortfarande behöver registrera sitt nya kontrakt och som läget ser ut nu, kan han gå gratis till någon annan klubb under sommaren om det skulle komma till det.

UEFA kliver in

UEFA har bekräftat att de kommer att inleda en utredning om Barcelonas betalningar till en före detta domarchef.

”Negreira-fallet” har dominerat rubrikerna ett litet tag och ser ut att fortsätta att göra det när UEFA nu engagerar sig.

Katalanerna står redan inför anklagelser om korruption, väckta av spanska åklagare och kommer också att bli föremål för granskning av Europas styrande organ.
Här är det officiella uttalandet;

”I enlighet med artikel 31(4) i UEFA:s disciplinföreskrifter har UEFA:s etik- och disciplininspektörer idag utsetts för att genomföra en utredning angående en potentiell överträdelse av UEFA:s rättsliga ram av FC Barcelona i samband med det så kallade ”Caso Negreira” .

”Ytterligare information om denna fråga kommer att göras tillgänglig i sinom tid.”

Det har tidigare avslöjats att Barcelona betalade Jose Maria Enriquez Negreira, tidigare vicepresident för domarkommittén, cirka 7,3 miljoner euro mellan 2001 och 2018.
En färsk rapport från EFE har uppgett att en utredning av skandalen inte har hittat några bevis för att betalningarna påverkade några beslut på planen.

La Liga-presidenten Javier Tebas har redan bekräftat att ”det inte är möjligt” för den spanska ligan att straffa Barcelona, ??om den befinns skyldig, eftersom ärendet relaterar till händelser som är ”preskriberade” eftersom de ägde rum för mer än tre år sedan.

UEFA skulle dock kunna vidta åtgärder och det har redan förekommit spekulationer om att Barcelona kan bli varnad, tvingas böta eller till och med bli avstängd från Champions League.

Samtidigt har president Joan Laporta hotat att stämma media för anklagelser relaterade till Negreira-fallet. Han har också lovat en förklaring av händelser som vi fortfarande väntar på att få höra.

Öppna armar

Efter att ha blivit framröstad som den bästa spelaren i Clasico, mitt i euforin av både hans mål och segern mot Barcas eviga rivaler, pratade Sergi Roberto med ’Jijantes’ och dörren kunde inte öppna sig mer för Leo Messis återkomst till FC Barcelona.

Samma dag som PSG tröja Herr-fansen visslade buade mot den argentinska stjärnan på Parc des Princes, försäkrade den andre kaptenen i Barça-laget att Blaugranas omklädningsrum ”väntar på honom med öppna armar”.

”Vem kommer inte att vara redo för Leos återkomst? Vi vill inte prata för mycket eftersom det är något för tränaren, presidenten och honom att bestämma, men vi, spelarna, väntar redan på honom med öppna armar, ” sa spelaren i sitt samtal med Gerard Romero.

Han passade på att försvara Messi efter kritiken han nyligen fått i Paris: ”Han har en säsong. Nu har de tagit ut det och skyllt på honom för eliminering ur Champions League, men han är en spektakulär spelare”.

Sergio Aguero har även sagt sitt om Messis eventuella återkomst.

Argentinaren är av åsikten att hans vän skulle ses kämpa om möjligheten att återvända till Nou Camp skulle kunna förverkligas. Den tidigare Manchester City- och Barcelona-anfallaren sa följande till TyC Sports:

”Jag tycker att Leo Messi borde avsluta sin karriär i Barça. Barcelona är hans hem och det är där han hör hemma. Min känsla är att det är 50 % chans att han kommer tillbaka.”

Frågan är ju då om Aguero, som påstås vara Messis bästa vän, sitter på mer information än oss alla andra.

Den eviga talangen tackar för sig

Bojan Krkic viker in årorna. Beskedet kom under torsdagen.

Bojan har varit kontraktslös och utan ett lag sedan februari och under hans sista säsong i Vissel Kobe i Japan sa han;

”Livet handlar om stadier” fortsatte han. ”Man måste vara ärlig och realistisk mot sig själv.”

Han tackade sin familj och sina vänner för allt deras stöd och tackade också president Laporta, som han skrev på sitt första proffskontrakt med. ”Du kommer alltid att vara en speciell man för mig”, sa han. ”Vi har haft en väldigt speciell koppling.”

Laporta själv hade tidigare sagt att ”Krkics namn är en del av Barças historia. Utöver hans ord minns vi den där spelaren från Linyola som slog alla ungdomsrekord och gav fansen så mycket hopp. Lille Bojan var en unik spelare, en fighter.”

Bojan säger att han kommer att fortsätta träna eftersom han vill spela sin sista match för det katalanska landslaget, vilket bör ske i slutet av juni. Han vill fortsätta inom fotbollen som tränare.

Efter totalt 163 matcher och 43 mål för Barça, spelade Bojan Krkic för Roma och AC Milan (Italien), Ajax (Holland), Stoke City (England), Mainz (Tyskland), Alavés (Spanien) och Montreal (Kanada/MLS) innan han åkte till Japan för Vissel Kobe.

Under karriären kammade katalanen hem 14 olika titlar där de mest framträdande var 3st La Liga-titlar och 2st Champions League-titlar.

Det var allt för denna gång. På återseende nästa måndag!

Lämna ett svar