Publicerad den Lämna en kommentar

La Liga Roundup: Benzema gör mål i sista matchen med Madrid; Vinicius tillbaka efter rasmisshandel

MADRID (AP) – Karim Benzema konverterade sin straffspark och fick stående ovationer från fansen innan han byttes ut på Santiago Bernabeu Stadium, Billiga Fotbollströjor vilket satte ett slut på hans minnesvärda karriär med Real Madrid på söndagen.

Benzema byttes ut efter att ha gjort kvitteringen i den 72:a minuten i Madrids oavgjorda 1-1 mot Athletic Bilbao i hans sista match med det spanska kraftpaketet efter 14 säsonger. Madrid hade tidigare söndagen meddelat att den franske anfallaren inte skulle återvända nästa säsong.

Den sista omgången av den spanska ligan såg också Vinícius Júniors återkomst till handling för första gången sedan han blev rasistiskt misshandlad i en ligamatch mot Valencia för två veckor sedan, samt Valladolids nedflyttning.

Vinícius hade inte spelat i de två senaste Madrid-matcherna efter den senaste incidenten med rasistiska förolämpningar riktade mot honom i Valencia den 21 maj, vilket ledde till en utbredd reaktion från spanska myndigheter och fotbollsvärlden. Klubben hade sagt att han var åsidosatt med ett mindre knäproblem.

Den brasilianska forwarden kunde inte göra mål, eftersom ett mål i den 79:e minuten underkändes för offside.

Benzema hittade nätet i sin avskedsmatch.

Han sköt med ett lågt skott från platsen och firade sedan genom att skicka kyssar till publiken på Bernabeu. Han ersattes omedelbart av Madrids tränare Carlo Ancelotti, och fick en stor ovation från fansen.

”Jag har tränat en av de bästa spelarna i världen och en av de bästa anfallarna,” sa Ancelotti. ”Vi kan inte vara nöjda med hans avgång, men vi måste respektera hans beslut. Han har förtjänat rätten att välja och vi tackar honom alla för allt han har gjort för den här klubben. Han har varit en legendarisk, oförglömlig figur, och han kommer för alltid att förbli i minnet av denna klubb.”

Benzemas farväl kom efter rapporter om att han kommer att spela i Saudiarabien nästa säsong.

Efter matchen kastade Madrid-spelare upp Benzema i luften några gånger, som de gjorde för de andra spelarna som inte kommer tillbaka nästa säsong — Marco Asensio, Eden Hazard och Mariano Díaz.

Med fortfarande kaptensbindeln gick Benzema nära läktaren och applåderade fansen.

Resultatet gjorde att Madrid slutade på andra plats före Atletico Madrid, som gjorde oavgjort 2-2 i Villarreal efter att ha släppt in en stopptid kvittering.

”Det var ett nöje att spela med honom,” sa Madrids målvakt Thibaut Courtois om Benzema. ”Han är en utmärkt spelare, en legend. Det är synd att han lämnar men vi förstår att han har rätt att välja sitt öde.”

Den 35-årige anfallaren har varit i Madrid sedan 2009. Han hjälpte klubben att vinna rekord 25 titlar, inklusive fem Champions Leagues, fem klubb-VM och fyra spanska ligor.

Benzema avslutade sin karriär med Madrid med 354 mål – det näst flest genom tiderna – och 648 matcher, vilket är det femte flest genom tiderna.

VALLADOLID RELEGERAT

Valladolid blev det sista laget att degraderas efter att det inte lyckats få mer än oavgjort 0-0 hemma mot Getafe.

En vinst skulle ha räckt för klubben som ägs av den tidigare brasilianska anfallaren Ronaldo, som var i toppklassen efter att ha tillbringat ett år i andra divisionen 2021-22.

”Det finns inte mycket att förklara, vi försökte men kunde inte göra det mål vi behövde,” sa Valladolids målvakt Jordi Masip. ”Det är en besvikelse för klubben, fansen och hela staden.”

Sex lag hade gått in i den sista omgången och kämpat för att undvika nedflyttning — Valladolid, Celta Vigo, Almeria, Valencia, Getafe och Cadiz.

Almeria klarade sig tack vare en straffspark i den 87:e minuten omvandlad av Adrián Embarba i en 3-3 oavgjort mot Espanyol, och avslutade strax utanför nedflyttningszonen.

Valencia höll sig säker efter oavgjort 1-1 mot Real Betis, medan Celta Vigo överlevde efter en 2-1 hemmaseger över mästaren Barcelona med ett par mål av Gabri Veiga.

Barcelona avslutade säsongen på 88 poäng, 10 fler än Madrid och 11 fler än Atletico.

Espanyol och Elche hade redan degraderats.

EUROPA CONFERENCE LEAGUE

I kampen om den sista europeiska platsen som fortfarande finns kvar, slog Osasuna Girona med 2-1 hemma för att sluta sjua och ta en plats i Europa Conference League.

Bilbao slutade på åttonde plats, två poäng efter Osasuna. Mallorca vann med 3-0 mot Rayo Vallecano och slutade nia, tre poäng efter Osasuna.

Real Sociedad fick den sista Champions League-platsen, medan Villarreal och Betis kommer att spela i Europa League.

JOAQUINS FINAL

Den pensionerande Betis-forwarden Joaquín Sánchez spelade i sin 622:a match för att knyta rekordet för flest ligaframträdanden som hade hållits av den tidigare Spanien- och Barcelona-målvakten Andoni Zubizarreta.

Den 41-årige forwarden satte stopp för sin karriär efter 23 säsonger, Dam Fotbollskläder de flesta med pojkklubben Betis. Han spelade även för Málaga, Valencia och Fiorentina i Italien.

Joaquín kysste gräset under honom innan han byttes ut på 60:e.

Lämna ett svar